Galakse oppstigning

Vår egen Melkevei står loddrett opp fra horisonten. Den er det største fysiske fenomen man kan oppleve her fra jorden. Jeg står på tuppen av kysten rett syd for Stavern, nærmere bestemt Rakke. Herfra kan jeg observere den svakt opplyste delen av himmelen som består av Melkeveien. Men gjennom kameraet kan jeg få den bedre synlig, for kameraet ser galaksen vår gjennom et objektiv, som jeg kan slippe masse lys gjennom over lang tid. Da blir lyset forsterket og vi ser Melkeveien bedre enn med øynene.


100-400 miliarder stjerner


26 tusen lysår fra jorda til sentrum


200 000 lysår i diameter
Avstander har altid fascinert meg. Når de blir så store at man må ty til lysår som måleenhet er det virkelig lange strekninger det er snakk om. Inne i vår galakse er det snakk om avstander på hundre tusenvis av lysår, men hvis vi beveger os utenfor den blir det fort snakk om ubegripelige milliarder av lysår.


Kunskap om avstander i- og spørsmål rundt universet, har gjort meg mer ydmyk som menneske og fotograf. Det får meg til å undres over alle perspektivene ved å være en del av det store rommet vi kaller universet.

Som nattfotograf får jeg plenty av tid til å filosofere på mine turer ut i landskapet. Det er vanskelig å ikke ble bergtatt når man står ute på svabergene med en himmelhvelving full av stjerner. Hverdagslivet blir også litt preget av nattfotograferingen min med ro til sinnet og lite stress.

Så står jeg her i slutten av august 2022 og gløtter opp på nattehimmelen. Galaksen vår reiser seg opp over horisonten i sør og strekker seg over himmelen. Jeg kan ikke la være å tenke hvor heldig jeg er som får oppleve det.

Siste innlegg

Se alle