Nattfotograf?

Nattfotograf......? Hva er dèt? Hvorfor er du det? Du er gæærn.......!!!


Jeg tror svaret ligger i min bakgrunn ombord på fartøyer, som dekksmann og etterhvert navigatør og vaktsjef på broen. Rett og slett mye nattjobbing.

Andre som har tilsvarende jobber på land som innebærer nattskift over mange mange år vil nok være de som kan kjenne seg igjen i den måte å tenke døgnrytme på.

Eiketre ved landevei på natten. Treet er belyst med hodelykt fra en fotograf som står å ser på treet. Vintervei om natten.
Pøtteneika i Ullebergveien utenfor Stavern


Det er lettere å være nattfotograf i vinterhalvåret for da kommer mørket tidligere om kvelden og forsvinner senere om morgenen. Spesielt nå som jeg blir eldre og ikke har samme energinivå som tidligere år.

De etterhvert mange årene som nattfotograf har merket meg på en positiv måte, ved at jeg har fått kunnskaper om natthimmel og stjerner. Viten om universet og dets mysterier, har gitt meg et perspektiv på livet utenfor det hverdagslige. Det har fått meg til å tro at det er et liv etter dette livet, og at kunnskap om det gir et godt perspektiv på livet generelt.

Stjernehimmelen med melkeveien på kryss over bildeflaten. Blåaktig natthimmel med streker etter sartelitter som har gått over himmelen. Lukkertid på 10 sekunder lager streker etter satellittene og flyene.
Melkeveien over kysten sør for StavernDe store "viddene" blir synlige ved glimtet av Melkeveien. Det å kunne se innover mot midten av vår egen galakse er fascinerende. En av de virkelig store perspektivene å se på fra vår lille jordklode.

Nattfotograferingen min består av to deler. Den ene delen er astrofotografering av Galaksens kjerne og stjernehimmelen, og den andre delen er fotografering av landjorda med landskaper og infrastrukturer.

De to delene krever forskjellig tilnærming og forberedelse. Det tar for eksempel lenger tid å planlegge en tur ut med astrofotografering på grunn av at stjernehimmelen har forskjellige fenomener og scener til ulike årstider. Her spiller også været og skydekke en viktig rolle, hvor klar himmel er en fordel. Stjernebilder og galaksen vår skifter posisjoner i løpet av natten på grunn av jordrotasjonen, og etterhvert som planeter og stjerner dukker opp fra horisonten under natten vil nattehimmelen forandre seg relativt raskt i løpet av bare noen timer.

Når det gjelder nordlyset, så er det en blanding av de to måtene å fotografere på. Nordlyset er knyttet til jordens atmosfære og derfor er det viktig å ha med landskapet som forgrunn under Nordlyset. Realiteten er nok kanskje at nattfotograferingen har tre hoveddeler for meg; Astro, Landskap og Nordlys.

Melkeveien sett fra rullestein stranden Mølen. Galaksens kjerne står rett opp fra horisonten med bakgrunnsbelysning fra Fyret på Jomfruland og byen Kragerø.
Melkeveien sett fra Mølen ved Nevlunghavn. I horisonten ligger Jomfruland Fyr og lyset fra Kragerø til høyre i bilde.


Landskap om natten og i timene rundt soloppgang krever en annen tilnærming enn astrofotografering. Hvordan blir et stillbilde til når natt går mot dag, det å dra ut på tur i grytidlige morgener. En tur hvor jeg vil ha et enkelt stillbilde er ikke slutt når jeg kommer hjem, for da vil jeg gjerne redigere mens lysforholdene som var der ute er ferskt i minnet. Her har jeg laget er liten "bak kamera" video. Du får være med ut i felten og jeg forteller og viser litt om redigering etterpå.


Et yndet sted for meg er Ullebergveien rett utenfor Stavern. Ved Pøtten gård, som ligger langs Ullebergveien står det et stort og gammelt eiketre, jeg har alltid kalt det Pøtteneika. Det står fint frem som et enslig tre i åpent landskap. I september 2016 tok jeg et selvportrett med mitt 8mm Fisheye objektiv montert på kamera. Jeg monterte mitt andre kamera med et større objektiv for å for stå bak det selv. Med tidsinnstilt utløser fikk jeg tid til å gå inn i bilde selv.

Eiketre med Melkeveien plassert på himmelen i bakgrunnen. En fotograf står og tar bilde av Melkeveien og treet.
Nattfotografering i Ullebergveien

Fisheye objektivet påmontert kamera som tar bilde av meg, stativet og treet. Denne utrolige Fisheye effekten får med seg 180 grader til alle kanter foran objektivet. Bak treet ser man Melkeveien og en stjernehimmel med tusenvis av stjerner. Jeg parkerte bilen nesten midt i veien får å vise den smale landeveien. Det kom ikke noen biler forbi i de tre timene jeg oppholdt meg langs veien.Jeg bruker egentlig minimalt med foto utstyr når jeg fotograferer. Litt pussig at tidligere var jeg mer utstyrs-freak enn nå til dags. Jeg tror det var en slags kompensasjon for den kunnskapen jeg manglet i mine tidligere år som fotograf, nå mere erfaren, selvsikker og bevisst i senere år. Utstyret har endret seg med tiden, for nå har jeg tilpasset fotoutstyret til den genren av foto som jeg liker å fordype meg i.

Det viktigste objektivet mitt er vidvinkel 20mm. Det passer ypperlig til landskap og astrofotografering.

Foto kamera påsatt 20mm vidvinkelobjektiv og filterholder foran objektivet med gråtonefilter for å dempe lyset for lå få lengre lukkertider. Kameraet og utstyret står på stativ for å holde det i ro under nattfotografering.
Favoritt fotoutstyr oppsett for landskap og astro

Fotoapparatet mitt er en Canon 5 D Mark II fra 2008. Det er 14 år gammel teknologi, men funker bra for meg. Påmontert mitt Sigma 20mm ART f;1,4 objektiv og LEE 150mm filterholder med adapter. På siden av fotoapparatet er festet en fjernutløser.

Under solformørkelsen 20 mars 2015 tok jeg turen til Omrestranda ved Nevlunghavn, lengst syd i Vestfold for å fange det hele inn i åpent kystlandskap. Så vidt jeg kan huske var det ca 80% formørkelse av solskiven midt på dagen. Jeg ville ha både stillbilder og Time-Lapse film av det. På den tiden hadde jeg heldigvis to kameraer, og begge ble brukt under hele seansen, som varte i 45 minutter.

Denne type fotografering er en egen og helt spesiell kategori for meg. Jeg vil plassere den som fotografering av fenomener, kanskje litt på linje med fotografering av Nordlyset. Men ikke helt det heller, for solformørkelse av en slik grad forekommer uhyre sjelden her i mitt eget hjemmeområde. Jeg får nok aldri oppleve det igjen i min levetid.

Vi ser solskiven nesten helt dekket av månen. Det ser ut som en måneskive, men det er månen som går mellom jorden og solen og skaper en slags sigd av solskiven
Solskiven når formørkelsen var størst

Et fotoapparat som er tildekket med en gjennomsiktig brødpose for å beskytte mot regnet. Fotograf Svenn Dvergastein står bak kamera og fotograferer solformørkelsen i mars 2015.
Kamera var dekket med en brødpose under regnbygene


Det er ikke altid man er heldig med været. Denne dagen måtte det selvsagt regne og blåse, og det var overskyet. Når solformørkelsen begynte å nærme seg ved 1200 tiden på dagen lettet skydekket slik at det ble mulig å se solen mellom skylagene. Jeg ble veldig lettet over det og kunne få det hele dokumentert.

Fotografen Svenn Dvergastein står i helfigur bak kamera og stativ på Omrestranda ved Nevlunghavn. Fotografering av solformørkelsen i mars 2015. Kamera peker ut fra stranden og mot horisonten i syd.
Mitt standpunkt på Omrestranda under formørkelsen

Det jeg husker best fra turen var stemningslyset når formørkelsen var på sitt største. En halvmørk og nesten litt lumsk stemning midt på dagen. I dag er jeg glad for å ha bilder og film av hendelsen, en av de store begivenhetene på himmelenhvelvingen over Vestfold i vårt århundre. Kanskje det mest overraskende med turen var at det ikke var noen andre der for å fange begivenheten med kamera og stativ.Nattfotograf........? Hva er det? Du er gæærn........!


Ofte forteller jeg ikke folk som spør hva jeg holder på med. Det er mange ganger lettere slik. Og så er det som regel for lite tid til å forklare det også.....for folk lurer jo fælt på om jeg er riktig vel bevart som gidder å dra ut slik i natten.

Jeg vet at mange har lyst til være med en gang, oppleve en natt ute ved kysten. Føle nattens ubønnhørlige resonans og tøffhet. Men også føle dens utrolige evne til å påvirke sinnet med tanker og følelser. Bare en liten ting som å oppleve å få fult nattsyn (det tar ca en halv time), og å se stjernehimmel med det.

Siste innlegg

Se alle