......og så var vi i gang!

Nordlys -og nattfotograferings sesongen står for døren. Det skal bli mange måneder med spennende nattfotografering og eventyr. Gleden over mørkere kvelder og netter er der, men samtidig et vemodig farvel til lyse og varme sommernetter, frem til neste sommer.

Fotograf Svenn Dvergastein som fotograferer solnedgang med kamera og stativ, helt ute ved havet.  Rettere sagt Mølen i Søndre Vestfold.
Nattfotografering ved kysten. FOTO ©: Morten Gundersen

Når man befinner seg lengst sør i Vestfold er Nordlys fint uansett hvor liten flik man får se av det. Jeg sitter i bilen og hører lukkermekanismen på kameraet tikker i vei i nattemørket, noen få meter fra bilen.

Det er stille august natt og perfekt vær for en nattfotograf. Jeg ser ikke noe Nordlys enda, klokken er litt over 2300. Her ute på Fredriksvern verft har jeg flott skue inn mot Stavern og havnebassenget utenfor. Det vil gi en fin forgrunn til det som forhåpentligvis skal vise seg på himmelen i natt. Forhåpningene om å få se Nordlyset blir fort større når jeg ser på Nordlys-appen at det er meldt KP-6 den neste timen. På en KP-skala fra 0-9 er KP-6 bra mener nå jeg. Kort forklart øker sannsynligheten for å se Nordlyset i sørnorge med KP-skalaen, jo større tall jo bedre.

Det skulle bli noen timer ute med Time-Lapse fotografering. Det er ikke uvanlig at jeg er ute frem frem til det gryr av morgen. Slik skulle det bli denne natten. Med ett blaffer det opp på himmelhvelvingen i nord. Kameraet går og jeg får årets første Nordlys på minnebrikka. Det går en sitring gjennom kroppen, og jeg er så glad og fornøyd over at jeg fikk «napp på første forsøk». Jeg tenker at når er det bare å la kamera gå så lenge minnebrikkene rekker og batteriene varer.


Nordlyset danser på himmeln over Stavern.
Nordlyset over himmelhvelvingen. FOTO ©: Svenn Dvergastein

Plutselig kommer en bil med fulle lys kjørende mot meg. Kamera har stått og gått i to timer når jeg oppdager at politiet er på patrulje. De lurte på hva jeg drev med, og jeg måtte tegne og forklare at jeg holdt på med Time- Lapse fotografering, og at kamera fremdeles sto og gikk. De var veldig greie og var lei seg for å ha ødelagt to timer fotografering med fjernlysene sine. Jeg kunne imidlertid berolige dem med at de minuttene hvor fjernlysene flomma området foran kamera vill bare se ut som et lysglimt i det ferdige filmklippet. Vi snakker brøkdelen av et sekund på et 15 sekunders klipp med 1000 bilder.


Politibil på patrulje.  Politibilen flommer opp området med lys.  Ikke så bra for nattfotograferingen min.
Snille og greie Polotitjenestemenn var på patrulje.

Ved kl 0200 tiden hadde jeg flyttet meg rundt flere steder inne på Fredriksvern Verft, tatt to lange Time-Lapse sekvenser med kamera og eksponert 3000 bilder. I det jeg skulle pakke sammen for natten var Nordlyset fremme plutselig der, og jeg fikk rigget opp utstyret i en fei igjen. Det skulle vise seg å være lurt, for da begynte det igjen å danse på himmelen i nord. Jeg ble stående å gape mot skuet på himmelhvelvingen, hoppet og danset rundt omkring bak kamera. Jeg var såååååå happy over å ha fanget mye Nordlys med bilder, og fremdeles gikk kameraet for fullt.


Stavern Havnebasseng bader i Nordlys, sett fra Fredriksvern verft i syd.
Stavern Havnebasseng bader i Nordlys. FOTO ©: Svenn Dvergastein

Jeg var så spent på resultatene av nattens fotografering at jeg ikke fikk sove da jeg kom hjem. Det bar rett i redigeringen, og da ble det både soloppgang og lyse dagen før jeg gav meg. Summen av alt er at jeg er virkelig godt fornøyd med resultatene fra kvelden og natten i forveien. Det at jeg også har fulgt med på vær og nordlysaktivitet den siste uken har vært en klar fordel, og det har krevet litt arbeid å følge opp. Det å være ute flere netter på rad har økt mulighetene mine og jeg sitter nå med bildene og filmene jeg hadde drømt om.

La oss bare si…….Nordlys -og Nattfotograferings sesongen er i gang!

Siste innlegg

Se alle