Utforskning........

Effektfulle bilder som understreker tematikken. Episke perspektiver i de nære ting. Hvordan påvirker store hendelser hverdagen, og hvordan forholder vi oss til en annen og ny virkelighet.

Mann med gassmaske i nattemørke blir belyst fra alle kanter med lommelykt.  Gassmasken er også belyst med rødt lys.
Action med lommelykt i mørket

Grunnstammen i fotograferingen ligger i å utforske metoder og veier fremover. Nattfotograferingen gir meg mulighet til å få frem effekter som understreker viktigheten av tema eller budskap. Med en simpel lommelykt kan jeg ta regien over lyset under eksponeringen. Det er et kompromiss mellom lukkertid, ISO, blenderåpning og hvitbalanse.

En kaldere farge i bilde kan ha en annen effekt

Varmt eller kaldt lys........? Det er ofte et spørsmål om hvor sterkt jeg ønsker å understreke et budskap. Temaet var klima i fremtiden, og hvordan vi som mennesker vil være nødt til å beskytte oss når vi går utendørs. Absolutt ment å skulle sjokkere. Og jeg tror faktisk det kan bli en realitet i en ikke alt for fjern fremtid hvis vi ikke gjør noe med utslippene til atmosfæren nå. I store megabyer går de jo rundt med munnbind allerede på grunn av all smogen og forurensningen.

Å bruke en gassmaske som symbol på en fremtidsvisjon var veien å gå. Foto-prosjektet var ment å ta form som en utstilling på Fredriksvern verft i Stavern. Men jeg var fremdeles i en utforsker modus og ville prøve alle metoder for å få mest mulig effekt i fotografiene. Eksperimentell og utfordrende nattfotografering gjorde at jeg etterhvert nærmet meg et uttrykk som kunne være relevant.


Når man utforsker et tema prøver man mange motivtyper, men det skulle vise seg at det enkle var det beste. I bilde til venstre ser man gassmasken kun belyst av en hodelykt med rødt lys. Hodelykten skimtes på toppen av gassmasken. Utfordringen ble å få personen som bærer gassmasken til å sitte uten å bevege seg over tid, som kunne være fra 5 sekunder og opp til flere minutter. I bilde til venstre er lukkertiden 1,8 sekunder.Om et prosjekt ikke blir av så kan det likevel være nyttig med den erfaring og informasjon man har fått gjennom fotograferingen. Selv om det er gått 12 år siden jeg fotograferte disse bildene, er de fortsatt relevante for meg. Temaet er kanskje enda mer relevant for allmenheten.

For egen del har det bidratt i den store strømmen av autodidakt erfaring gjennom årene som nattfotograf. Det har vært mange små og viktige prosjekter som jeg har gjort, og det som ikke kommer frem i medier vil alltid forbli mitt skattekammer av erfaringer.Siste innlegg

Se alle