Uvær.........endelig uvær!

August er her, en måned hvor lyset merkbart har inntatt et annet preg. Det er noe med måten lyset faller på. Det er jo faktisk 2 måneder inn i halvåret mot vintersolverv, så da er vi allerede 1/3 del på vei mot årets mørkeste tidspunkt i desember. Det er påfallende mer vær nå som sola står litt lavere på himmelen, og går opp litt lenger mot sør. Værmeldingen er mer spennende å følge med på også, med alle apper og nettsteder som kan gi info til en "sulten" fotograf. Jeg higer etter å få litt mer spennvidde i fargene ute i landskapene, et lite sukk over at det kommer flere muligheter til å få knalle bilder i naturen.


Egentlig har jeg fulgt med været i noen dager allerede, for det er meldt lyn og torden. Da følger det med regn og uvær. Det kan være en god story og inngang til høstsesongen med landskapsfotografering. Dagen i dag var da det skulle skje.......uværet.

På vei inn til Fredriksvern verft blir jeg joinet av Steinar, som skal bli med på denne økten helt ute ved Korntin stranda ute ved havet. Han har også fulgt med på været de siste dagene og vi småprater om det på veien ut til standpunktet vårt.Uvær Stavern regn torden lyn Stavernsodden Fyr Fredriksvern verft Korntin,
Uværet kommer inn over land.

Jeg er sent ute, vær-cellen er allerede over land. Jeg hater å være for sen på location! Stativ og kamera kommer opp i rekordfart, filter og fjernkontroller også. Stresset øker for å komme fortest mulig i gang med Time-Lapse fotograferingen. Men det ser ut til at jeg har flaks denne gangen, og snart er kamera i gang.

Første sekvens med 900 RAW-bilder er klar når kamera har gått i 14-15 minutter. Ett bilde i sekundet med 1/40 lukkertid. Steinar prøver å få inn noen ord mens jeg jobber, men det ender med noen halve setninger. For jeg er i min egen lille Time-Lapse boble nå. Han er heldigvis en ivrig fotograf selv og forstår hva som går gjennom i hodet til en stresset fotograf. Takk for tålmodigheten Steinar.Portrett av Steinar Ytrevik og Svenn Dvergastein.
Venstre: Steinar Ytrevik. Høyre: Svenn Dvergastein.

Mellom regnbyger og tordenvær fotograferer jeg 4 Time-Lapse sekvenser på tilsammen 5000 RAW bilder. Det ble en kort 4 timers økt på toppen av festningen mot stranda i Kortin.


Panorama Stavern Fredriksvern verft Skyer
180 grader panorama av toppen vi stod på.

Tålmodighet er en grei egenskap å ha når man holder på med Time-Lapse fotografering. I tillegg til timene med venting mens kamera går, er det også mye venting på været (lyset). Nå som "uværsesongen" kommer går det mye tid til å finne ut hvordan været blir de neste timene, døgnet og kanskje noen dager fremover.

Når man er ute og fotograferer natur spiller himmelen en viktig rolle i komposisjonen og stemningen. Uten lys-spillet på himmelhvelvingen blir det ikke kontraster i landskapet. Jeg har ingen oversikt over hvor mange timer som har gått med til venting, jeg vet bare at det er mange....mange....mange timer.


I løpet av den siste timen denne kvelden kom det som måtte komme......lyset! Da var timene som hadde gått glemt og jeg tenkte....." hva sa jeg ".....! Med kamera vendt mot nordvest hadde jeg Krutthuset på Fredriksvern verft og Galeiskurene som forgrunn.


Fredriksvern verft Stavern Krutthuset Galeiskurene Uvær Torden Regn
Festningmuren, Krutthuset og Galeiskurene i forgrunn.

Siste innlegg

Se alle